Kritiek op andermans opvoeding

Voordat ik kinderen had vond ik vanalles van opvoeden. Ik keek verbaasd naar gillende kinderen en onderhandelende ouders in overvolle supermarkten. En verslond opvoedprogramma’s omdat ik dacht dat ik het nooit zover zou laten komen.

3 kinderen later ben ik wijzer. Opvoeden is gewoon best moeilijk. Zeker als je kind een gebruiksaanwijzing heeft.

Oudste kind is hier een makkelijke. Zonnig karakter, luistert goed en extravert. Graag in gezelschap en ervaart het leven als een feestje. Jongste idem dito.

Onze middelste is een wat complexer kind. Energiek, heel lief, gedreven maar ook wat zwaar op de hand en angstig. Introvert en heeft behoefte aan rust en structuur.

Feesten en partijen zijn voor Middelste en voor ons als ouders een uitdaging. Daar waar oudste en jongste moeiteloos het feestgedruis ingaan, ziet middelste op tegen de drukte. Ze past zich keurig aan en doet goed mee. Maar ze ziet er wel tegenop en ervaart veel prikkels. Ik zie haar worstelen en dat valt me zwaar.

We proberen het makkelijk te maken voor haar. Zo neemt ze soms een boek of knutselwerkje mee naar familie-evenementen zodat ze even rustig tijd voor zichzelf heeft.  Of zorg ik voor extra rust voor en na een kinderfeestje.

Laatst hadden we een familieweekend. Een heel weekend logeren met opa, oma en veel neefjes, nichtjes, ooms en tantes. Middelste kon er niet van slapen de nacht ervoor.

Het weekend bleek een groot succes. Middelste vermaakte zich met een neefje en nichtje opperbest: ze sliepen op een kamer en kletsten en giebelden tot laat. Zo leuk om te zien.

De volgende dag was natuurlijk vermoeiend. Want: weinig slaap en weer zoveel gezelligheid. Dat zijn voor onze Middelste altijd moeilijke momenten. En op het programma stond een heel spannende activiteit. Met weinig slaap extra spannend….

Ik weet inmiddels dat ik dingen voor moet zijn om ellende te voorkomen. Dus meldde ik mijzelf, jongste en middelste af voor de activiteit. En dat werd me niet door iedereen in dank afgenomen. “Je cultiveert haar angst”, aldus schoonzus. Oftewel: je houdt haar angst zo in stand. Tja…

Ik legde de kinderen in bed terwijl de rest een activiteit ondernam. Dronk toen ze wakker waren een kopje thee in de zon met allebei. Zag Middelste zich opladen voor de rest van de dag, waar ze zich weer volop uitleefde met Neef en Nicht. En liet de kritiek rustig van me afglijden.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s